Wiele kobiet ma po urlopie macierzyńskim problemy z powrotem do pracy. Czasem się okazuje, że nie mogą one wrócić na poprzednie stanowisko, nie mają już czego szukać w firmie, w której dawnej pracowały. Czasem jest też tak, że kobiety, które wcześnie zostały matkami, w ogóle nie zdążyły rozpocząć kariery zawodowej. Jednak nie oznacza to, że te wszystkie panie są skazane na porażkę, jeśli chodzi o poszukiwanie zajęcia. Istnieje wiele pomysłów, które można wcielić w życie.
Rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej może być w takiej sytuacji strzałem w dziesiątkę. Jednak łatwo powiedzieć, trudniej wykonać. Trzeba przede wszystkim mieć pomysł na biznes. Jeśli kobieta ma małe dzieci i nie chciałaby się z nimi rozstawać, zanim nie osiągną wieku przedszkolnego, może wybrać taką branżę, która nie będzie od niej wymagać długiego przebywania poza domem. Obecnie bardzo modne staje się tradycyjne jedzenie – powrót do dawnych przepisów. Dla pań zainteresowanych kulinariami, lubiących przygotowywać różne ciekawe dania i uwielbiających eksperymentować i szukać informacji na ten temat – może to być genialny pomysł na biznes! Taki domowy catering może się sprawdzić zarówno w większych, jak i w mniejszych miejscowościach. Modne są ostatnio przyjęcia tematyczne, nawiązujące nierzadko np. do kuchni staropolskiej. Wesela w danym stylu, a jak również mniejsze imprezy, typu komunie, chrzciny, osiemnastaki. Wiele osób wynajmuje salę na takie przyjęcie i osobna zamawia catering, w tej grupie można by szukać potencjalnych klientów. Oczywiście do takiej pracy trzeba się odpowiednio przygotować. Konieczne będzie na początek zrobienie badań, czy taki biznes ma szansę na przetrwanie, dowiedzenie się, czy w lokalnej społeczności występuje taka potrzeba. Należy też stawiać na reklamę oraz oryginalność.
Jak się wyróżnić na rynku
Oferta, którą przygotowujemy, musi się czymś wyróżniać, by została zauważona. Coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę na jakość spożywanych produktów, dlatego niekoniecznie są oni zainteresowani zamawianiem typowego cateringu, przygotowanego w sztampowy, zwykły sposób, takiego, jakiego można się spodziewać właściwie wszędzie – potraw przygotowanych na jedno kopyto. Osoba, która podejmie się takiej działalności, musi więc dołożyć starań, by zadbać o najwyższą jakość swoich propozycji. Dobrze by było bazować na starych przepisach, uwzględniając oczywiście współczesne realia. Jednak trzeba też pamiętać, że taki biznes wymaga sporych nakładów. Oczywiście nie trzeba od razu wypływać na szeroką wodę. Doborze jest na początek popytać znajomych, dać im do spróbowania swoje potrawy. Może to być na początek zajęcie typowo okazjonalne, by obaczyć, czy faktycznie dajemy radę.
Założenie działalności gospodarczej
Jeśli spotkamy się z pozytywnym odbiorem, znajomi będą polecać nas swoim znajomym – to można pomyśleć opoważnym zajęciu się takim biznesem. Można starać się o dotacje na otworzenie swojej jednoosobowej działalności, po uprzednim przygotowaniu biznesplanu.