Każdy, kto kocha gotowanie, oddaje przy tym całe swoje serce marzy skrycie o restauracji. Jedni doża do celu, kształcą się w tym kierunku, inni zostawiają swoje marzenia gdzieś z tyłu głowy, może kiedyś uda się je zrealizować, a może nie. Znajdzie się też taka grupa osób, która decyduje się na założenie restauracji z pobudek czysto finansowych, po prostu w restauracji widza źródło ogromnego zysku. Jak jest naprawdę? Czy restauracja to dobra inwestycja?
Przede wszystkim trzeba zauważyć, że restauracja nie jest biznesem, który prowadzi się od poniedziałku do piątku od 8 do 16, to praca, której trzeba oddać się całym sercem. Oczywiście z czasem, gdy restauracja będzie miała pozycję, możemy zostawić wszystkie zadania naszym pracownikom, ale musimy pamiętać, że to restaurator, właściciel, przyciąga do niej gości. Jeśli, wiec chcemy donieść sukces, musimy liczyć się z tym, że przez pierwsze miesiące, a nawet lata, restauracja stanie się naszym drugim domem, to w niej będziemy spędzać cały czas. Jeśli to kochamy, nie będzie to żadnym problemem, ale jeśli założyliśmy restauracje z powodu kuszących zysków, niestety może okazać się to dla nas zbyt trudne.
Jeśli trafimy na wyposażony już lokal nasze wydatki na sam początek będą mniejsze, ale jeśli musi urządzić nie tylko cześć dla gości, ale również całą kuchnię, to niestety musimy liczyć się z tym, że wydatki nie będą małe, mogą nas nawet nieco przygnieść, dlatego nie możemy zakładać restauracji z pustym portfelem, musimy mieć oszczędności i to spore, zwłaszcza, że na początku inwestujemy nie tylko w sprzęt, ale i składniki.
Jeśli chcemy mieć dobra kuchnię potrzebujemy dobrego kucharza, a jeśli gotujemy sami, potrzebni będą tylko pomocnicy, a może aż? Bo zalezienie oddanych pracowników do pracy w kuchni bywa wyzwaniem. Musimy mieć też dobrego krytyka, aby ocenił nasze potrawy, bo to, że smakują one naszej rodzinie i przyjaciołom nie oznacza, że pokochają je inni. Jeśli jednak zatrudniamy kucharza musimy znaleźć dobrego, człowieka z pasją, wizją gotowania, a nie takiego, który robi tylko kotlety. Teraz rynek jest bardziej wymagający, ludzie bardziej zwracają uwagę na smaki, ciekawe połączenia.
Pamiętajmy też, że dobra kuchnia opiera się na dobrej jakości produktach, które sporo kosztują i to jest kolejna inwestycja. Ważne jest również to, żebyśmy nie porywali się na kuchnię, która jest nam obca i taką, której jest pełno. Pizza i kebab – to nie jest już świetny pomysł na biznes, potrzeba tutaj więcej finezji.
Oglądając popularny program rozrywkowy „Kuchenne Rewolucje” możemy zobaczyć, jak wygląda ten biznes, ile trzeba poświecić, żeby przyciągnął klientów. To dzięki takim programom zmieniło się nasze podejście do jedzenia. Widzimy więcej wad pewnych lokali, potrafimy rozróżnić dobre jedzenie od złego, a także takie, które jest warte swojej ceny od tego, gdzie cena jest ewidentnie zawyżona. Aby nie popełnić pełnych błędów musimy poznać biznes od podstaw, popracować na kuchni w innej restauracji.
Nie można też zapominać o tym, aby zrobić dobry biznes plan, podstawę każdej firmy, bez którego postawienie pierwszego kroku mija się z celem. Przede wszystkim musimy wiedzieć, czy w danym miejscu jest zapotrzebowanie na kolejną restaurację. Jeśli nie jest to centrum dużego miasta, warto to dokładnie przemyśleć. Dużym potencjałem są lokale na osiedlach, zwłaszcza takich, gdzie mieszkają młodzi ludzie i brakuje restauracji. W takim miejscu zawsze znajdziemy grono odbiorców o ile nie będziemy serwować pizzy i szukać łatwego zarobku. W mniejszych miejscowościach założenie restauracji też może okazać się świetnym rozwiązaniem, trzeba jednak wiedzieć, czego potrzebuje lokalna ludność, czy szuka nowoczesnej knajpy, czy raczej bardziej tradycyjnych klimatów, miejsca, gdzie można pójść na randkę lub urządzić rodzinna imprezę. W żaden sposób nie powinniśmy się sugerować tym, co jest popularne ‘gdzieś”, dla nas najważniejsze musi być miejsce, w którym się znajdujemy, a nie jakieś inne, wyimaginowane. Wiele osób decyduje się na rozwiązania, które są atrakcyjne, ale nie w danym miejscu, robi kuchnię, której nikt nie szuka. Na przykład, zamiast dobrej restauracji rybnej nad morzem otwiera pizzerię.
Restauracja w istocie może stanowić ciekawy pomysł na biznes, ale tylko wtedy, gdy mamy o tym pojęcie, wiedze na temat gotowania, nawet, jeśli zatrudniamy kucharza, ważne są też fundusze, umiejętność stworzenia odpowiedniego klimatu, wyczucie rynku, jego potrzeb.