Gastronomia i catering – niskie ceny, wysokie marże

street-cafe-533737_1280

Top biznesy w branży gastronomicznej mają się dzisiaj bardzo dobrze. Pisząc jednak o top biznesach mamy na myśli wielkie sieci gastronomiczne, które liczą sobie po kilkadziesiąt restauracji. Zupełnie inna sytuacja panuje pośród mniejszych lokali gastronomiczny działających w pojedynkę i niewielkich restauracji działających w małych miasteczkach. Tutaj już nie ma takiej sielanki, bo konkurencja cenowa daje popalić wszystkim. Nie mniej jednak, przecież nikt nie broni z małej restauracji stworzyć sieć lokali gastronomicznych. Chociaż dzisiaj nie jest już łatwo wejść na rynek z czymś nowym i przepchać się łokciami pośród trudnej konkurencji. No chyba, że wymyśli się coś, czym naprawdę trafi się przez żołądek do serc nowych klientów. Wielki sieci mają uznanie, markę i renomę, a małe restauracje muszą po prostu mieć najlepszą kuchnię i doskonałych kucharzy. Oczywiście w dużych sieciach doskonali kucharze sami chcą pracować.
Jeśli myślicie o swoim własnym biznesie to może warto zacząć właśnie od niewielkiej gastronomii. Najmniejszym przykładem restauracji jest oczywiście mobilna budka z hamburgerami i zapiekankami. Jeśli rzeczywiście się postaramy to zasadniczo w każdym miejscu jesteśmy w stanie zdobyć wiernych sobie klientów. Pod warunkiem, że oferowane jedzenie będzie naprawdę przepyszne. No i wiadomo, że taką budkę należy postawić głównie przed najbardziej uczęszczanymi miejscami, najlepiej w pobliżu nocnych klubów i dyskotek. Jeśli taki rodzaj biznesu nie do końca komuś odpowiada można spróbować na przykład ze świeżymi kanapkami i przygotowaniem ich dla lokalnych firm działających na terenie pobliskich biurowców. To też nie jest zły pomysł i pod względem koniecznych do zainwestowania pieniędzy powinno się obyć bez szczególnie wysokich kosztów. Jeśli jednak macie fundusze, które można śmiało zainwestować w większych ilościach to może warto jednak zacząć w stu procentach profesjonalnie i wystartować z własną restauracją. Otworzenie niewielkiej restauracji w centrum miasta nie będzie szczególnie dużą inwestycją, ale może przynieść o wiele większe przychody, jeśli rzeczywiście trafi się w gusta lokalnych mieszkańców, czyli najbardziej potencjalnych klientów Waszej nowej restauracji.
Startując z nowym biznesem w branży gastronomicznej należy pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach. Przede wszystkim należy się spodziewać wielu przeszkód na drodze do rozpoczęcia biznesu ze strony sanepidu i tym podobnych instytucji. Nie piszemy tego w kontekście sztucznie wymyślanych przez te instytucje problemów. Jest to najważniejsza ze wszystkich kwestii, żeby spełnić wszystkie możliwe wymagania instytucji odpowiadających za czystość, higienę i odpowiednią dbałość o wszystko, co wiąże się ze świeżością przygotowywanych posiłków. Po drugie, należy też przestrzegać wszystkich możliwych przepisów dotyczących właśnie zarządzaniem półproduktami do przygotowywanych posiłków. To bardzo ważne, ponieważ trzeba prowadzić odpowiednie dokumentacje świeżości wszystkich produktów spożywczych używanych do przygotowania posiłku. Na koniec jeszcze kilka przyjemniejszych faktów i informacji. W gastronomii i cateringu można liczyć na naprawdę wysokie marże. Ceny trzeba mieć nie wysokie i konkurencyjne, ale przygotowanie posiłków przy większych partiach zamówień można zrobić po naprawdę minimalnych kosztach. I pomimo niewysokich dzisiaj cen w branży gastronomicznej i jeszcze mniejszych w branży cateringowej można być pewnym, że zarobek na każdym produkcie i tak przebija kilkukrotnie koszty jego przygotowania.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz